Prima zi de înscriere a micuţilor la creşă se apropie cu paşi repezi, iar părinţii constănţeni anunţă încă de pe acum că se pregătesc pentru cozi interminabile şi îmbulzeală.

Anul trecut, de pildă, data de 2 mai a însemnat pentru sute de persoane ore întregi de aşteptare, în contextul în care, încă de la ora 9.00, listele neoficiale cu ordinea prezentării la Administraţia Creşelor numărau peste 200 de persoane.

Şi totuşi, nu este obligatoriu să fie aşa, în condiţiile în care anul acesta sunt cu totul alte criterii pentru admiterea copiilor în creşele de stat.

În acest context, reprezentanţii Direcţiei Administrare Creşe din Constanţa atrag atenţia tuturor părinţilor ori persoanelor ce doresc să depună cerere de înscriere a copilului la creşă asupra faptului că se acordă acelaşi punctaj pentru cererile depuse pe data de 2 mai ca pentru cele depuse pe 3 mai.

Cu alte cuvinte, se încearcă astfel evitarea cozilor, a îmbulzelii şi a nervilor, în condiţiile în care cererile depuse în primele două zile vor fi punctate la fel, respectiv cu câte 5 puncte, prin prisma datei depunerii cererilor.

De asemenea, o altă noutate ce va fi introdusă în acest an este reprezentată de faptul că vârsta de doi ani a micuţilor contează, de asemenea, foarte mult în stabilirea punctajului pentru înscrierea copilului în creşă.

Astfel, potrivit sursei citate, vârsta de 2 ani a copilului raportată la luna decembrie a anului în curs va fi punctată după cum urmează: pentru cei născuţi în septembrie se acordă 10 puncte, pentru cei născuţi în octombrie, 8 puncte, pentru cei născuţi în noiembrie 6 puncte, iar pentru cei născuţi în decembrie 4 puncte.

Acestor două mari criterii de departajare li se adaugă şi altora, dintre care trebuie amintit criteriul eliminatoriu al domiciliului. Astfel, conform sursei citate, nu se vor lua în calcul cererile părinților/reprezentanților legali care nu au domiciliul/reședința în Municipiul Constanța.

Amintim, în continuare, lista completă a criteriilor de departajare, astfel cum a fost dată publicităţii de către reprezentanţii Direcţiei Administrarea Creşelor Constanţa.

Criterii de departajare:
1. Ordinea depunerii cererii de înscriere:
– perioada 2-3 mai- 5 puncte;
– perioada 4-10 mai-3 puncte
– perioada 11-20 mai-2 puncte;
– perioada 21-31 mai- 1 punct.

2. Vârsta de 2 ani a copilului raportată la luna decembrie a anului în curs:
– septembrie- 10 puncte;
– octombrie- 8 puncte;
– noiembrie- 6 puncte;
– decembrie- 4 puncte.

3. Adeverință doveditoare privind locul de muncă (fie că există un contract de muncă în derulare sau un contract de muncă suspendat pentru concediu de creștere a copilului)/frecventarea cursurilor la zi a unei unități de învățământ/decizia anuala de impunere pentru PFA/adeverință de șomaj – 5 puncte pentru una dintre situații, pentru fiecare părinte.

4. Frați care frecventează deja creșa, sau frecventează grădinița ori școala situate în apropierea creșei dovedit prin adeverință emisă de unitatea de învățământ – 1 punct.
5.Copii gemeni, tripleți – 1 punct.

6. Familie monoparentală (se atașează sentința judecătorească pentru încredințarea minorului/certificat de deces, act notarial care sa demonstreze că are în întreținere copilul) – 5 puncte.

7. Cazuri sociale – se atașează ancheta socială – 5 puncte.

Perioada de înscrierea a copiilor la creşă începe în data de 2 mai şi va continua pe tot parcursul lunii, ultima zi de depunere a cererilor fiind 31 mai.

Listele cu cererile aprobate vor fi afişate la sediul Direcţiei Administrare Creşe Constanţa, în luna august.

Dosarul de intrare în colectivitate va fi completat după ce va fi aprobată cererea de înscriere şi după ce se va stabili de comun acord data la care copilul va începe efectiv să frecventeze creşa.

Cecilia ZAGONEANU