Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis azi ca Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, să rămână în spatele gratiilor. Magistrații au menținut față de fostul edil măsura arestării preventive.

Mai mult, instanța a respins cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulate de Radu Ştefan Mazăre.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României a fost luată în celebrul dosar Polaris și poate fi contestată.

Amintim că fostul edil al municipiului Constanța se află în spatele gratiilor, el fiind condamnat definitiv la 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.

În Dosarul Polaris, cauză instrumentată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, Radu Mazăre este acuzat de luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Recent, în acest dosar, Radu Ștefan Mazăre, primar al municipiului Constanța, a fost condamnat la nouă ani și zece luni de închisoare, deciza nefiind una definitivă.

Într-un alt dosar, cel al unor terenuri din Mamaia aparent subevaluate, Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Radu Mazăre la aproape 7 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, ea fiind atacată la Curtea de Apel Constanța.

În dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde este acuzat de luare de mită și de fals în declarații (3 infracțiuni), Radu Mazăre a fost achitat în primă instanță, însă a primit o amendă penală de 5000 de lei.

Ionuț ZAGONEANU