O plimbare prin Constanţa, într-unul din puţinele parcuri: parcul de la Far. În anul de grație 2019.

Rezonabil de măricel şi frumos. Odinioară. În prezent, cu mobilierul nou, schimbat relativ recent de primărie, dar cu atâtea şi atâtea lucruri ce încă mai sunt de făcut, atât din partea municipalităţii, cât şi a constănţenilor obişnuiţi: părinţi, adolescenţi, bunici, copii mici.

În primul rând, un aspect ce ţine de ambele părţi: gunoaiele. Parcul, ce ar putea fi fain şi recomandabil pentru o plimbare ori chiar mai mult timp petrecut acolo, este o alternativă tristă în care un om îşi poate petrece câteva ore cu un copil mic, dar nu bucurându-se de soare ori de vremea bună, ci păzindu-l pe micuţ să nu pună mâna ori gura pe resturile altora.

Vina este împărţită: municipalitatea ar putea să o arunce (îndreptăţită fiind) spre cetăţenii care îşi lasă cu nonşalanţă deşeurile (sticle de bere, şerveţele, ambalaje, coji de seminţe) acolo unde le-au produs şi nu le duc la coş.

De partea cealaltă şi, în egală măsură, just, constănţenii pot da vina pe firmele de salubrizare ai căror reprezentanţi nu se văd igienizând parcurile, dar şi pe insuficientele coşuri de gunoi.

Pentru a fi corecţi, dragi constănțeni şi dragi reprezentanți ai municipalităţii, dar mai ales, pentru a începe să ne construim împreună “o ţară ca afară”, pornind chiar cu oraşul nostru, să abordăm calea de mijloc.

Fiecare cetăţean să îşi ducă gunoiul la coş, primăria să amplaseze oricâte coşuri sunt necesare, firmele de salubrizare să igienizeze parcurile, iar amenzile pentru gunoaiele aruncate pe jos să fie semnificative, dar, atenţie!, banii proveniţi din amenzi să fie utilizaţi tot pentru îmbunătăţirea, salubrizarea, înfrumuseţarea parcurilor. În felul acesta, câştigăm toţi.

De asemenea, aşa-numitul spațiu verde, dragi reprezentanţi ai municipalităţii, ar trebui să însemne mai mult decât iarbă şi bălării pârjolite de soare. Nu numai în parcuri, ci peste tot unde există un petic de spaţiu verde ce aparţine oraşului, acesta trebuie toaletat şi pot fi plantate acolo inclusiv floricele (fireşte, nu la preţuri astronimice, căci nu ne dorim panseluțe de sute de lei firul, cum am auzit că au mai fost cazuri).

Dacă vă temeţi că le fură constănţenii (deşi, vorba aceea, tot din banii lor ar fi luate florile), puneţi amendă şi pentru asta şi banii respectivi investiți-i în amenajarea şi întreţinerea spațiilor verzi.

Constănţenii au mare, mare nevoie de verde şi de spaţii verzi adecvate. Arătaţi-ne că vă pasă! Întoarceţi către noi, în beneficiul nostru, al tuturor, banii pe care îi plătim cu titlul de taxe şi impozite locale.

În plus, în ce priveşte parcul acesta, baza de piatră a gărduleţului din jurul Farului s-a deteriorat, iar bucăţi de cărămidă au început să cadă. În zonă, sunt foarte mulţi copii care se joacă. De toate vârstele. Haideţi să prevenim o tragedie şi să reparaţi baza ori să o înlocuiţi.

Nu în ultimul rând, locul de joacă din interiorul parcului. Am văzut că s-a afişat şi aici anunţul potrivit căruia spaţiul este în curs de reamenajare şi că cei ce vin totuşi să se joace acolo o fac pe propria răspundere. Ce nu am văzut însă a fost prezenţa lucrătorilor în zonă, a celor ce ar trebui să se ocupe de reamenajare, de înlocuirea jucăriilor urbane deteriorate şi aşa mai departe. Puteți să transformați cu încredere spaţiul în şantier, iar copiii şi părinţii vor sta deoparte în tot acest timp şi vor lăsa muncitorii să îşi facă treaba. Căci tare dornici sunt toţi să aibă spaţii de joacă unde să se poată bucura în voie şi, mai ales, în siguranţă (şi în curăţenie, pentru care trebuie să facem toţi eforturi) de copilărie.

Spor la treabă tuturor! Vom reveni.

Cecilia ZAGONEANU