Un licean din clasa a X-a a fost exmatriculat din cadrul unității de învățământ pe care o frecventa după ce cadrele didactice au ajuns la concluzia că are un comportament de tip bullying.

Pentru a ajunge la această concluzie, reprezentanții colegiului privat le-au solicitat consilierilor școlari să facă mai multe evaluări ale comportamentului liceanului în cauză.

Nemulțumit de decizia exmatriculării, părintele adolescentului a dat în judecată unitatea de învățământ și le-a cerut judecătorilor să anuleze hotărârea de eliminare a fiului său din școală.

Cazul a ajuns în atenția instanțelor din Ilfov, unde părintele copilului exmatriculat a solicitat anularea deciziei privind sancționarea disciplinară a fiului său.

În cererea de chemare în judecată a liceului, tatăl băiatului a arătat că celui din urmă i-a fost interzis accesul în școală și la cursuri, fără a li se comunica de către reprezentanții liceului motivul pentru care i s-a restricționat accesul, nici verbal, nici în scris.

Astfel, potrivit www.rolii.ro, părintele copilului a menționat în cererea de chemare în judecată următoarele aspecte: „în data de (…) a existat o discuție în contradictoriu între elev și o colegă de școală, referitoare la o relație de prietenie, luându-se decizia ca elevul să fie mutat într-o altă clasă, această decizie având pentru elev valoarea unei sancțiuni. În data de (…), în prima zi a semestrului II de studii, elevul a fost informat că nu îi este permis accesul în școală și la ore“.

Conform sursei citate, părintele nemulțumit a mai precizat faptul că „anterior emiterii deciziei (…), am făcut solicitări, în calitate de părinte, să mi se comunice motivul întemeiat și dovedit care a condus la luarea deciziei de interzicere în școală a elevului. Verbal mi s-a răspuns că decizia a fost luată în urma întocmirii unor rapoarte de cei trei consilieri școlari. Situația a culminat când în data de (…), am primit o comunicare din partea pârâtei, prin care mi se recomandă retragerea imediată din această școală a elevului, în termen de 24 ore, în caz contrar se va proceda la exmatricularea acestuia. Nici de această dată pârâta nu a prezentat motivul pentru care ar fi trebuit să procedez în acest sens“.

Părintele, însă, nu a dorit să dea curs recomandării venite din partea liceului: „am înștiințat pârâta că nu intenționez să dau curs acestei solicitări, iar la data de (…), prin serviciul de curierat rapid am primit decizia a cărei anulare o solicit. Menționez că din conținutul acesteia a reieșit faptul că această decizie a fost luată la recomandarea de exmatriculare venită din partea comitetului de disciplină, deoarece elevul ar fi săvârșit trei abateri disciplinare, lucru pe care nu l-am cunoscut“.

La rândul său, reprezentanții unității de învățământ le-au cerut judecătorilor să respingă solicitarea copilului exmatriculat și să mențină decizia de exmatriculare.

În acest sens, potrivit www.rolii.ro, ei au susținut că „elevul (…) a avut un comportament abuziv fizic și verbal în repetate rânduri față de mai mulți colegi din clasă; a avut o atitudine generală lipsită de respect față de profesori, colegi și părinții unora dintre aceștia; incapacitate de asumare și îndreptare a comportamentului pe perioada suspendării de la activitățile școlare“.

Pe de altă parte, judecătorii chemați să intre în proces și să analizeze dosarul au ajuns la concluzia că sancțiunea aplicată de liceul privat, anume exmatricularea, a fost corectă și în conformitate cu reglementările interne ale unității de învățământ.

În hotărârea lor, judecătorii au arătat că în documentele organizatorice interne ale colegiului privat, „pentru comportamentul lipsit de respect și nepooliticos este recomandată suspendarea, iar pentru comportament intimidant, abuziv sau de tip bullying, este recomandată exmatricularea“, potrivit www.rolii.ro.

În acest sens, din evaluările întocmite de consilierii școlari, a rezultat faptul că fiul reclamantului „ a avut un comportament agresiv față de o colegă, iar ceilalți colegi ai lui au sentimente de frică și de nesiguranță“.

În plus, judecătorilor le-a atras atenția un episod relatat de unul dintre consilierii care l-au evaluat pe licean, respectiv o situație în care un coleg de clasă al băiatului exmatriculat a fost agresat fizic de acesta, care ar fi îndemnat și alți colegi „să i se alăture cu comportamente amenințătoare“.

În aceste condiții, solicitarea părintelui de a fi anulată decizia prin care a fost exmatriculat fiul său a fost respinsă, iar adolescentul nu a fost reprimit în liceul privat.

Citește și

Prima condamnare definitivă pentru bullying. Premieră în învățământ și în justiție

Prima condamnare pentru comportament de tip bullying. Premieră în învățământul și în justiția din Dobrogea.

Cecilia ZAGONEANU