Ieri, 12 mai, s-au împlinit nouă ani de la moartea sublocotenentului (pm) Valerică Leu. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, Valerică Leu  a căzut la datorie în Afganistan, în timpul unei misiuni de intervenţie pentru securizarea unei căi de acces pe autostrada A1 (Qalat-Kabul).

Sublocotenentului (pm) Valerică Leu a fost decorat cu Ordinul National “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de razboi.

Potrivit paginii de facebook „Veteranii Armatei României“, militarul făcea parte dintr-o subunitate de intervenție solicitată pentru securizarea unei căi de acces. În timpul operațiunii de securizare, subofițerul a declanșat explozia unei mine antipersonal, fiind grav rănit. Militarului i s-a acordat primul ajutor la fața locului, ulterior fiind evacuat pe calea aerului la spitalul militar din Baza Lagman.

Câteva ore mai târziu, cu toate eforturile depuse de către echipa medicală, în urma rănilor suferite, sergentul major Leu Valerică a fost declarat decedat.

Valerică Leu, născut la data de 15 martie 1979, era încadrat la Batalionul Logistic al Brigăzii 2 Vânători de Munte Brașov, era căsătorit și tată al unui băiețel de 4 ani, fiind la a doua misiune în Afganistan.

Colegii spun despre el că era un suflet nobil care sărea în ajutorul oricui. Îi plăcea să joace fotbal cu prietenii, dar prefera să-și petreacă cea mai mare parte a timpului cu familia. Iubea cu adevărat mașinile, dar mai ales TAB-ul despre care spunea el „face parte din familie”. Motiv pentru care pe crucea sa rece, soția a gravat respectivul TAB.

Pentru faptele sale de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Sublocotenentului (pm) Valerică Leu i-a fost conferit în 2010 titlul de ,,Cetăţean de Onoare” al municipiului Braşov.

Tot potrivit sursei mai sus citate, în perioada 1996-2019, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţii 185 au fost răniţi.

45.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.

Ionuț ZAGONEANU