O tânără mămică, în vârstă de aproximativ 35 de ani, din județul Harghita, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă (victima fiind propriul copil, de 3 luni), a fost condamnată la șapte luni de închisoare cu suspendare.

Încă de la început trebuie să precizăm că acest text cuprinde date din ancheta procurorilor care vă pot afecta emoțional.

În rechizitoriul întocmit, inculpata este acuzată că în timp ce dormea în același pat cu sugarul de trei luni, prin neglijență, fără a prevedea rezultatul faptei sale, deși trebuia și putea să-l prevadă, a astupat căile respiratorii ale sugarului cu lenjeria patului, provocându-i moartea prin asfixie.

Din primele cercetăriefectuate la fața locului s-a stabilit că sugarul a dormit împreună cu mama sa în persoana inculpatei, trupul neînsuflețit al sugarului fiind găsit a doua zi de către soacra inculpatei, care locuia într-un imobil situat în aceeași curte și care fusese lăsată în îngrijirea sugarului în timp ce inculpata era plecată de la domiciliu.

Cadavrul sugarului a fost găsit într-un pătuț de lemn tip pentru copii, situat într-o încăpere a imobilului, pe corpul acestuia evidențiindu-se lividități cadaverice precum și un hematom pe partea dreaptă a feței, însă mai multe urme suspecte (două pete de culoare brun roșcată situate pe o pernă și pe un cearșaf, o pată de culoare gălbuie pe o plapumă și un șervețel pătat cu culoare gălbuie), s-au găsit pe un pat situat într-o altă încăpere folosită drept dormitor al părinților, aspecte ce relevau faptul că sugarul a stat și în acea încăpere.

Tot în actul de sesizare a instanței, procurorii mai arată că „pentru a suplini lipsa fiului mai mare plecat la bunici, în mod excepțional l-a luat în pat cu ea pe sugarul (…). După ce l-a alăptat în jurul orelor 21:00 sugarul a adormit și a adormit și ea lângă sugar care era pe cealaltă parte a patului învelit separat cu o păturică, iar conform obișnuinței acesta urma să doarmă liniștit până a doua zi de dimineață când urma să fie alăptat din nou. Învinuita a mai declarat că în timpul nopții în jurul orei 2:00 s-a trezit o dată și l-a verificat pe sugar neobservând ceva suspect la acesta, iar la ora 05:30 când s-a trezit din nou și l-a verificat pentru a-l alăpta, aceasta a observat că sugarul era culcat cu fața înfundată ușor în pernă orientat către ea, iar când a pus mână pe el a simțit să este rece iar după ce l-a scuturat nesemnalând nici o reacție a sugarului, învinuita a realizat că a decedat. Fiind speriată de ce se întâmplase dar mai mult și de ce reacție o să aibă soțul și rudele, aceasta a pus copilul în pătuțul său, ca și cum ar dormi, după care a făcut treburile obișnuite în gospodărie, iar în jurul orelor 10:00, a plecat de la domiciliu pentru a găsi pe cineva căruia să-i spună ce se întâmplase și să fie consolată. Învinuita susține că nu a cunoscut împrejurările în care a decedat sugarul, fiind convinsă că s-a înecat cu voma sau din motive naturale, nerealizând nici o clipă că s-ar fi datorat asfixiei“.

În fața magistraților, inculpata a declarat că regretă nespus cele întâmplate și chiar după aflarea concluziilor medico-legale cu privire la cauza decesului aceasta refuză să creadă că din cauza sa s-a produs decesul. Totodată aceasta recunoaște că în noaptea precedentă decesului minorului, a consumat o sticlă cu 500 ml bere, fără să fie afectată, iar după constatarea tragediei când a plecat de la domiciliu, a mai consumat băuturi alcoolice, fapt relevat și de rezultatul testului alcoolemiei efectuat pe proba de sânge prelevată de la învinuită cu ocazia cercetării locului faptei.

În motivare, judecătorii arată spre final că cele stabilite de medicul legist și celelalte probe administrate în cauză, confirmă neglijența învinuitei ca mamă aflată în îngrijirea unui sugar de trei luni, ce în mod normal necesita o mai mare grijă și un mai mare bagaj de cunoștințe, necesar atât în timpul îngrijirii sugarului (alăptat, îmbrăcat, etc.), cât și la supravegherea acestuia în vederea înlăturării sau evitării unor factori care i-ar fi făcut rău involuntar sugarului (climatul, locul și poziția în timpul repausului), precum și alte pericole care trebuia să le anticipeze, inclusiv posibilitatea ca în timpul somnului aceasta involuntar să îl acopere cu corpul pe sugar, indiferent de starea în care s-ar fi aflat învinuita în timpul somnului.

Sursa text: rolii.ro

Ionuț ZAGONEANU