Judecătorii din Constanța scriu istorie! Pentru prima dată în România, printr-o decizie judecătorească se face legătura directă între fenomenul bullying și Codul penal.

Mai precis, într-un dosar penal aflat pe rolul instanțelor din Constanța, unde rolul de inculpat l-a avut un tânăr elev, fenomenul bullying a fost încadrat printr-o decizie definitivă a judecătorilor ca și „lovire sau alte violențe“, prevăzută de art. 193 alin. (2) C. pen., cu aplicarea art. 113 alin. (2) C. pen.

Recent, judecătorii din Curtea de Apel Constanța au decis condamnarea definitivă a unui tânăr elev al unui colegiu din Constanța pentru comportament de tip bullying. Zilele trecute, magistrații și-au motivat decizia luată, hotărâre în baza căreia, așa cum arătam și mai sus, se face legătura directă între fenomenul bullying și Codul penal.

Povestea din dosarul de judecată

În actul de sesizare a instanței, procurorii arată că, în urmă cu un an, în timp ce se aflau în timpul orelor, între inculpat și victimă a avut loc un schimb de replici.

După finalizarea orei de curs, cei doi au ieși pe holul instituției, unde inculpatul a apucat de gât victima pe care a lovit-o cu picioarele în zona genunchilor. În rechizitoriu se mai arată că persoana vătămată s-a apărat și l-a lovit pe inculpat cu picioarele.

În scurt timp, cei doi s-au potolit, context în care victima a încercat să părăsească zona. În acest moment, din spatele persoanei vătămate a venit inculpatul. Cel din urmă a lovit victima cu pumnul în zona urechii, aceasta clătinându-se, însă fără a cădea la pământ deoarece a fost susținut un alt tânăr.

Victima a ajuns în atenția medicilor, iar potrivit certificatului medico-legal, emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Constanța, persoana vătămată prezenta la data săvârșirii faptei leziuni traumatice (traumatism cranio-auricular (…) mastoidă stângă) care s-au putut produce prin lovire cu sau de corp dur, necesitând 20-25 (douăzeci-douăzecișicinci) de zile de îngrijiri medicale.

Foarte important de menționat, conform referatului de evaluare psihologică, elevul bătut a fost victima unui abuz fizic și emoțional de tip bullying la școală, are stări de anxietate, tulburări de concentrare

Inculpatul a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. De precizat: ca și infracțiune, fapta elevului a fost încadrată ca și „lovire sau alte violențe“, prevăzută de art. 193 alin. (2) C. pen., cu aplicarea art. 113 alin. (2) C. pen.

Inițial, dosarul a fos trimis spre competență de soluționare Judecătoriei Constanța, instanță care a dispus luarea față de inculpat a măsurii educative a asistării zilnice pe o durată de patu luni pentru săvârşirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prev. de art. 193 alin. (2) C. pen., cu aplicarea art. 113 alin. (2) C. pen. Mai mult decât atât, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă în contradictoriu cu inculpatul și a dispus obligaea celui din urmă la plata către partea civilă a sumei de 449 lei cu titlu de daune materiale și 2.000 de euro (la cursul BNR din ziua plății) cu titlu de daune morale.

Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată de către inculpat la Curtea de Apel Constanța, instanță care s-a pronunțat în sensul respingerii acțiunii promovată de către tânărul elev (inculpat).

În motivare, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța a avut în vedere, în special, vârsta fragedă a persoanei vătămate, de faptul că la momentul agresiunii se afla în fața colegilor pe holul unității de învățământ, dar mai ales de consecințele pe care săvârșirea infracțiunii le-a avut asupra dezvoltării psihice a minorului.

De asemenea, instanța a avut în vedere că suferința fizică și psihică este inerentă în cazul unei astfel de agresiuni, care a provocat leziuni traumatice de 25 zile de îngrijiri medicale persoanei vătămate.

Mai mult, internarea în spital și intervențiile medicale suferite, prejudiciul încercat de persoana vătămată, constând în leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 25 de zile de îngrijiri medicale, stări de anxietate și tulburări de concentrare și, în consecință, privarea acesteia, cel puțin temporar, de avantajele unei vieți normale, pretind acordarea unei compensații bănești corespunzătoare, stabilită într-un cuantum suficient pentru a constitui o justă reparație, care, coroborată cu sancțiunea de drept penal aplicată, să ofere persoanei vătămate o necesară satisfacție – se mai arată în motivarea judecătorilor.

Caz închis!

Ionuț ZAGONEANU