Surpriză nu tocmai surprinzătoare la vârful Parchetului Curţii de Apel Constanța (foto).

După ce procurorul general al Constanţei, magistratul Gigi Valentin Ştefan s-a retras din concursul ce i-ar fi putut prelungi şederea în funcție cu un nou mandat de trei ani, CSM intenționează să îl delege tot pe acesta pe funcţia la care magistratul “renunțase”.

Concret, mandatul actual de procuror general al Constanței al magistratului Gigi Valentin Ştefan urmează să se încheie pe data de 15 iulie, când vor expira cei trei ani prevăzuţi de lege.

În acest context, funcţia de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Constanţa fusese scoasă la concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii.

În primă fază, singurul procuror ce se înscrisese în cursă şi îşi depusese candidatura pentru un nou mandat a fost chiar actualul procuror general, Gigi Valentin Ştefan.

Totuşi, ulterior acesta s-a răzgândit şi şi-a retras candidatura. Coincidenţă sau nu, după cum arătam într-un articol anterior, modelul său – de a se înscrie la concurs numai pentru a se retrage ulterior – a fost urmat de toți procurorii dobrogeni, deja şefi ai parchetelor din judeţele Constanţa şi Tulcea, ale căror mandate expiră în această vară.

Concret, după cum arătam într-un articol anterior, ceilalți procurori dobrogeni înscrişi inițial în concursul pentru funcțiile de conducere sunt următorii: magistratul Gabriela Rugea, pentru funcția de prim procuror al Parchetului Judecătoriei Mangalia, procurorul Ana Maria Casian Mauna, pentru funcția de prim procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Tulcea, magistratul Coca Marina Crețu, pentru funcția de prim procuror al Parchetului Tribunalului Tulcea, dar şi procurorul Dan Stepanencu, pentru funcția de prim procuror al Parchetului Judecătoriei Tulcea.

Toți aceşti procurori, alături de procurorul general al Constanţei, s-au retras din concurs. Toți aceşti procurori concurau singuri pentru funcţiile vizate, nu aveau contracandidaţi. Şi, nu în ultimul rând, toți aceşti procurori ocupă, în momentul de față, funcţiile vizate, urmând ca mandatele ori delegările să le expire în vară.

Ei bine, pentru toţi aceşti procurori se va pune în discuție la nivelul CSM delegarea pe funcţiile pe care încă le dețin (fiind fie numiți, fie delegați) şi după expirarea mandatelor de acum.

Concret, în ceea ce îl priveşte pe magistratul Gigi Valentin Ştefan, deşi mandatul său va expira pe 15 iulie, CSM intenționează să îl delege pe funcție până la ocuparea funcției prin concurs “dar nu mai mult de şase luni”.

Aceleaşi dispoziții sunt valabile şi pentru restul procurorilor ce se retrăseseră din concursul pentru funcțiile ce le ocupă.

Singura excepție o reprezintă magistratul Dan Stepanencu, al cărui mandat în fruntea Parchetului Judecătoriei Tulcea a expirat pe 1 iulie, dar pentru care CSM a decis deja o nouă delegare.

Cecilia ZAGONEANU