Ziua în care nu mai avem voie să ne cinstim eroii. Nu e titlul unei cărţi, ci o realitate pe care românii e foarte probabil să o trăiască, în data de 6 Iunie – Înălţarea şi Ziua Eroilor.

În febra campaniei electorale, în vâltoarea alegerilor, în bucuria ori tristețea ce au cuprins spiritele în zilele imediat următoare, un lucru deosebit de important pentru noi toţi pare să fie trecut total cu vederea de românii dornici să discute încă teme stabilite de alţii.

Conform documentelor date publicităţii până în acest moment, se pare că Cimitirul Eroilor din Valea Uzului ar putea fi închis publicului “cu excepţia lucrărilor de mentenanță”, decizia aparţinând Consiliului Local Sânmartin.

Perioada pentru care s-a decis interzicerea accesului publicului în cimitir include ziua sfântă în care sunt pomeniţi eroii, ziua în care se fac slujbe la biserică pentru sufletele lor, ziua în care creştinii împart pomană pentru cei ce au murit ca noi să fim aici, acum. Mai precis, Cimitirul Eroilor ar putea fi ferecat inclusiv pe data de 6 Iunie, iar românii nu ar putea intra să îşi cinstească eroii.

De precizat că este vorba despre acelaşi cimitir unde crucile eroilor români au fost acoperite cu saci de gunoi, în prag de alegeri.

În întreg acest context, eu nu înțeleg cum de autorităţile centrale, cum de Ministerul Apărării, cel de Interne, întreg guvernul prin reprezentanții săi în teritoriu şi nu numai nu iau atitudine în faţa acestei decizii, prin care eroii neamului românesc nu şi-ar putea afla liniştea nici în ziua lor de pomenire.

Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu doresc să incit la ură, discriminare şi alte gesturi extreme (deşi se pare că alţii tocmai asta fac, cu prisosinţă), însă consider că trebuie să ne unim toți şi să cerem pentru ce ce nu se mai pot apăra singuri dreptul de a-i cinsti de ziua lor, de a-i pomeni de Ziua Eroilor.

Cum de o astfel de hotărâre de consiliu local a trecut fără măcar o urmă de împotrivire a autorităţilor centrale încă îmi scapă.

Aşa cum ziceam la început, probabil toți au fost prinşi în campania electorală şi în ceea ce a urmat.

Dar, măcar în al 12-lea ceas treziţi-vă, domnilor miniştri şi demnitari, treziți-vă şi asiguraţi-ne dreptul, în ţara noastră, de a ne cinsti toți erorii, nu doar pe aceea pe care dumneavoastră îi omagiaţi exclusiv când vă filmează cineva!

Lăsaţi ţara să îşi cinstească eroii, după datină şi obicei, după credinţă şi valori. Şi morţii ce odihnesc în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului sunt eroii noştri, nu numai cei pe care îi omagiaţi de dragul apariţiilor în presă!

Ionuţ ZAGONEANU