Într-un oraş mare, important, dar mai ales “bogat” (potrivit primarului în funcţie) cum este Constanţa, cu atât mai mult se vede şi se simte lipsa unor parcuri şi a unor spaţii de joacă la standarde europene.

În ultimele luni, însă, se pare că administraţia locală a început să audă şi corul de voci ale părinților constănţeni şi să răspundă prin modernizarea unora dintre locurile de joacă răspândite ici-colo prin oraş.

Dincolo de a mai discuta dacă sunt ori nu tardive astfel de demersuri – oricum constănţenii au ajuns să trăiască pe principiul “bine că măcar se fac” – aş dori să subliniez un aspect relativ evident, dar care pare totuşi să scape atenţiei autorităţilor în domeniu: copilaşii ce ar avea nevoie de spaţii şi locuri de joacă nu trăiesc exclusiv în centrul Constanţei ori în zonele adiacente unor anumite sfere de interes, ci în toate cartierele din oraş.

Şi un al doilea aspect, domnilor aleşi din administrația publică locală: şi părinții celorlalţi copii, ce trăiesc în afara sferei imediate de interes a municipalităţii, sunt plătitori de taxe şi impozite locale.

S-ar putea să vină ca un şoc, dar să ştiţi că şi în Peninsulă, în km 4-5, în km5, în zona Abator, în Viile Noi, în Brătianu, în Palas (şi lista poate continua mult şi bine) sunt copii ce s-ar bucura cu toate sufleţelele lor mici şi calde de tobogane noi, de leagăne sigure, de căluți şi motociclete şi de covorul asfaltic cauciucat, care i-ar ajuta şi pe ei să se rănească mai puţin, să îşi julească mai puţin genunchii mici când cad.

Şi părinţii acestor copilaşi sunt, aşa cum am mai spus, plătitori de taxe şi impozite locale. Şi mai e ceva, dragi aleşi locali: şi părinţii acestor copilaşi au drept de vot! Ştiu că e un aspect ce vă stimulează interesul – cam o dată la patru ani. Şi ştiu că se apropie acea dată.

Ghiciți ce! Pentru alegerile viitoare, încercaţi o tactică nouă în politica de la malul mării: în loc să le serviți constănţenilor goale promisiuni electorale, în loc să mergeţi pe principiul “vom face, vom amenaja”, folosiți perfectul compus şi dovezile care să vă susţină: “am făcut”, “am amenajat”, “am reabilitat” – şi chiar faceţi. Mobilizaţi-vă şi începeţi să ascultați de nevoile reale ale constănțeanului de rând şi în afara anilor electorali!

Ştim că este departe de dumneavoastră gândul de a discrimina o parte din constănţeni prin favorizarea exclusivă a anumitor cartiere ale oraşului (deşi mi se pare absurd că am ajuns să considerăm amenajarea ori reabilitarea unor parcuri sau locuri de joacă drept “favorizare”).

Ştim că este departe de dumneavoastră gândul de a investi exclusiv în anumite zone şi a lăsa altele în uitare (vă daţi seama, în Constanța nu s-a auzit vreodată de aşa ceva!).

Aşa că arătaţi-le scepticilor ce vă suspectează totuşi de astfel de abordări că sunt departe de adevăr: investiţi egal şi echitabil în toate cartierele Constanţei, aşa cum şi noi toți ne plătim taxele şi impozitele locale indiferent de culoarea dumneavoastră politică!

Arătaţi-ne tuturor că vă pasă de toți copilaşii Constanței, nu doar de cei ce locuiesc în zonele dumneavoastră de interes!

Întoarceți banii constănţenilor înapoi către constănțeni în mod echitabil! Daţi-le tuturor copilaşilor Constanței şansa de a se juca frumos şi în siguranţă aproape de casa lor şi de a nu fi nevoiţi să parcurgă kilometri până la cel mai apropiat parc ori loc de joacă.

Şi un ultim aspect, domnilor aleşi locali: copilaşii aceştia, cărora dumneavoastră le negați dreptul la o copilărie în siguranţă într-un oraş “bogat”, sunt cei care mâine vor creşte şi vor avea, de asemenea, drept de vot. Gândiţi-vă şi la asta, dacă alte aspecte nu vă sensibilizează.

Cecilia ZAGONEANU