350.000 de lei! Atât cere un tânăr din Hunedoara, de 25 de ani, atât Poliției Române, cât și de la doi foști polițiști. Banii reprezintă, conform celor susținute de tânăr, costurile necesare unui transplant de rinichi. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, care a stabilit primul termen de judecată în apel pentru jumătatea lunii septembrie.

Amintim că în primă instanță, Tribunalul Hunedoara a respins acțiunea cetățeanului, însă acesta a contestat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia.

Povestea din sala de judecată

Prin acțiunea civilă înregistrată, reclamantul a chemat în judecată pe pârâții (Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, precum și doi foști polițiști din cadrul instituției), solicitând obligar ea acestora, în solidar,  la plata sumei de 350.000 lei reprezentând costurile necesare transplantului de rinichi necesar a fi efectuat ca urmare a faptei ilicite săvârșite de pârâții.

În fapt, reclamantul a arătat în esență că a fost agresat în data de 15/16 noiembrie 2009 de pârâții (…) în sediul Poliției municipiului, cei doi fiind angajații acestei instituții.

Urmare a agresiunii săvârșite de aceștia, reclamantul a fost internat la Spitalul de Urgență Petroșani cu diagnosticul de ruptură renală (explozie renală), hematom în regiune lombară, hematurie, fiind necesară intervenția chirurgicală de urgență pentru extirparea rinichiului drept, care s-a și realizat.

Ce doi polițiști au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 250 alineat 1 și 5 din Codul penal și cercetare abuzivă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 266 alineat 2 din Codul penal. Cei doi au fost condamnați la 3 ani închisoare pentru săvârșirea faptei de purtare abuzivă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 250 alineat 1 și 5 din Codul penal, pedeapsă pentru care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere.

Prin aceeași hotărâre s-a dispus obligarea pârâților Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, precum și a celor doi foști polițiști din cadrul instituției, în solidar, la plata daunelor morale în cuantum de 225.000 lei.

În vederea efectuării transplantului de rinichi, reclamantul arată că a contactat clinici specializate din Europa, care i-au comunicat costurile estimative ale unei asemenea operații, astfel că sunt îndeplinite elementele răspunderii civile delictuale: existența prejudiciului, săvârșirea faptei ilicite, existența unui raport de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu, săvârșirea cu vinovăție a faptei ilicite prin care s-a cauzat prejudiciu.

Prin întâmpinare, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara a solicitat respingerea acțiunii, întrucât acesta a achitat reclamantului suma de 225.000 lei cu titlu de daune morale. Oficialii IPJ Hunedoara au mai arătat că „pretențiile reclamantului nu sunt justificate, deoarece nu există certitudinea că suma solicitată de 350.000 lei va fi folosită pentru transplantul renal“. „Înscrisurile anexate reprezintă doar un răspuns la solicitarea reclamantului cu privire la costurile unui transplant renal. Mai mult nu s-a făcut dovada că în România nu există posibilitatea efectuării operației efective“, conform celor precizate de oficialii IPJ Hunedoara.

Analizând actele depuse la dosar, Tribunalul Hunedoara a respins ca nefondată acțiunea civilă formulată de reclamant. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Sursa text: rolii.ro

Ionuț ZAGONEANU