Monumentul Crucea Marinarilor, de pe faleza Constanței, a fost vandalizat.

În vâltoarea evenimentelor din a doua zi de Paște, când românii l-au prăznuit pe Sfântul Gheorghe și tineretul a deplâns moartea unui celebru creator de modă autohton într-un teribil accident rutier, Ziua Veteranilor de Război a trecut aproape neobservată.

Ce nu a trecut neobservat însă este lipsa de respect cu care a fost învăluită, la propriu, dar și la figurat, Crucea Marinarilor Români morți în misiuni, Crucea Eroilor Marinei Române, monument aflat pe faleza din Constanța, în apropierea statuii poetului Mihai Eminescu și a Farului Genovez.

Deși lângă Crucea dedicată celor al căror mormânt le este marea oameni cu suflet mare au adus lumină de la Înviere, alții nu s-au sfiit să vandalizeze monumentul.

Astfel, folosindu-se de spray graffiti roz – probabil, pentru a fi cât mai vizibil în contrast cu negrul simbolizând doliul al monumentului – cetățeni aflați în căutarea talentului pierdut au considerat oportun să își pună caligrafia specifică și anevoioasă.

Din păcate, la finele uneia din listele cu numele soldaților pieriți în mări, pe placa de marmură neagră, tronează acum cu nonșalanță și „opera“ celui ce a vrut să iasă din anonimat vandalizând un monument.

Crucea Marinarilor Români pieriți în misiuni se află pe faleza Constanței încă din anul 1999. Pe cele aproape 20 de plăci negre funerare sunt scrise numele celor ce au fost înghițiți de valuri, sunt numele Eroilor Marinei Române. Din păcate, acum este și mâzgăleala celui ce a întinat memoria acestor eroi.

Cecilia ZAGONEANU