Este Paște deja. Pentru mulți, sărbătoarea nu e sărbătoare dacă nu consumă alcool. Eventual, cu rudele. Iar apoi se urcă la volan.

Victime ale accidentelor rutiere nu sunt numai cei loviți efectiv de mașină, nu sunt numai cei ce și-au pierdut viața ori au de tras ani la rând cu spitale, medici, proceduri și altele. Victime ale accidentelor rutiere sunt inclusiv familiile celor ce au pierit într-o astfel de tragedie, ori au rămas cu sechele, și chiar ai celor ce rămân pe viață marcați de un astfel de eveniment.

Nu mai departe de ieri doi copilași nevinovați au fost uciși în urma unui accident, Frățiorul mai mare avea cinci ani, iar surioara lui abia 11 luni. Mama se zbătea ieri între viață și moarte.

Personal, mă cutremur numai scriind aceste rânduri. Mai ales în ziua de Paște.

Dar tocmai pentru că este Paștele le scriu. Pentru că de sărbători, românului îi place să bea. Pe principiul „mai adu un păhărel, să ne veselim nițel“, românul nu numai că bea aflându-se la sfânta masă de Paște cu rudele, dar apoi se și urcă nonșalant la volan.

Sincer, nici nu contează cât a băut, nu contează că a pus doar puțin alcool pe vârful limbii, cât să simtă gustul țuiculiței făcută de unchiul, fratele, socrul său, nu contează că a băut de a căzut sub masă iar apoi s-a ridicat din nou și s-a suit în mașină, să plece acasă.

Orice picătură de alcool este incompatibilă cu o stare de conducere cu toate simțurile alerte. Fie că iese sub 0,8 proba cu alcooltestul, tot un gest criminal este să bei și să te urci apoi la volan.

Cheamă taxiul, roagă un prieten să te ducă acasă, în cel mai rău caz dormi la rude sau mergi pe jos acasă. Dar nu te urca sub nicio formă la volan, dacă ai pus gura pe alcool.

Poate pe tine nu te așteaptă o familie iubitoare ce te vrea întreg acasă, poate ești supărat pe lume, ești un adolescent devenit proaspăt șofer și proaspăt părăsit de iubită și, prin urmare, ești supărat oricum pe lumea asta „rea“ – caută alte metode să îți faci rău singur, dar nu te urca să nenorocești pe altul.

Cum spuneam, poate pe tine nu te așteaptă nimeni întreg acasă, dar pe alții îi așteaptă, victimele tale posibile au familii, au oameni care îi iubesc și care ar plânge dacă li s-ar întâmpla ceva.

Iar dacă și pe tine te așteaptă oamenii dragi acasă, cu atât mai mult nu ar trebui să te urci băut la volan.

Iar dacă tot e Paștele și tineretul e în floare prin cluburi, am o rugăminte și pentru cei tineri: nu vă urcați nici băuți și nici drogați la volan. Consecințele sunt întotdeauna dezastruoase.

Căutați, de curiozitate, informații despre Mamaia – capitala nenumită a distracției, a tinerilor petrecăreți din cluburile de pe litoral. Veți fi poate surprinși să aflați că aceeași Mamaia este în același timp și cimitirul multor astfel de tineri, veți găsi și monumente ridicate în amintirea lor. Dar pe ei nu îi veți mai găsi acolo, ci doar prin cimitire.

În întreg acest context, revin și arăt: e Paștele, e Paștele pentru toată lumea, nu numai pentru voi, domnilor (ori doamnelor) petrecăreți, care doriți să vă urcați la volan după ce ați consumat alcool sau stupefiante. Faceți un pustiu de bine tuturor și luați taxiul până acasă, ori dormiți în boscheții de lângă cluburile de lux, dar, vă rog, nu omorâți și nu schilodiți pe nimeni! Mai ales de sărbători.

Ionuț ZAGONEANU